Taks op tweede verblijven vernietigd in Koksijde

Ga naar beneden

Taks op tweede verblijven vernietigd in Koksijde

Bericht van DH1-53 op vr 11 sep - 21:56

In een aantal kranten verscheen vandaag een artikel over de vernietiging van de taks op tweede verblijven in Koksijde.
De taks werd vernietigd door het Hof van Cassatie.
Maar Koksijde gaat door met het heffen van de taks en hebben hun belastingreglement reeds aangepast aan de argumentatie van het Hof van Cassatie.

Maken we kans in De Panne om iets aan de "pesttaks" te doen?

DH1-53

Aantal berichten : 14
Registratiedatum : 10-09-15

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Na Koksijde ook De Panne ?

Bericht van DD-172 op za 12 sep - 9:19

Voor wie het niet gelezen heeft, hierbij het - artikel in HLN :

"Het Hof van Cassatie heeft de gemeente Koksijde in het ongelijk gesteld in een zaak over de belasting op tweede verblijven. Alleen wie de taks tijdig heeft betwist, kan ze terugvorderen. Maar volgens advocaat Alexandre Missal is de uitspraak misschien een belangrijk precedent voor Knokke en De Panne, twee andere kustgemeenten die ook een dergelijke taks maar geen aanvullende gemeentebelasting heffen, zegt hij in De Tijd en Het Nieuwsblad.

De tweedeverblijfstaks wordt betaald door mensen die over een tweede verblijf beschikken en niet in de gemeente gedomicilieerd zijn. De taks is een compensatie omdat de tweedeverblijvers geen belastingen betalen, maar wel gebruik maken van de gemeentediensten zoals de bibliotheek, de vuilnisophaling en politie. Inwoners dragen in principe via de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting bij, maar Koksijde hanteert een tarief van 0 procent en heft dus geen aanvullende gemeentebelastingen.

De gemeente Koksijde laat ondanks de uitspraak van Cassatie weten de taks op tweede verblijven te zullen blijven heffen, omdat die gebaseerd is op een nieuw belastingreglement. De tweedeverblijftaks schommelt in 2015 tussen 749 en 931 euro, afhankelijk van de ligging en de oppervlakte. Daarnaast is er ook een milieubelasting voor tweede verblijven van 177 euro. "

Ik onthoud hiervan : wie de taks tijdig heeft betwist, kan ze terugvorderen.
Aan ons om uit te zoeken of we hier hetzelfde kunnen bekomen, en hoe de vork in de steel zit aangaande 'tijdig betwisten' en of dit jaarlijks opnieuw dient te gebeuren.
avatar
DD-172

Aantal berichten : 2
Registratiedatum : 11-09-15
Leeftijd : 52
Woonplaats : Puurs

Profiel bekijken http://www.weymans.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum